Over het windpark

Wat is het plan?

Windpark Midden-Betuwe is een samenwerking tussen energiecoöperaties De Batouwse en Betuwewind. Langs de A15, tussen Dodewaard en Andelst, willen we een windpark realiseren met 5 tot 7 windturbines. Met dit project dragen we bij aan een groenere toekomst voor onze regio. Naar verwachting zal het park jaarlijks tussen 100-130 miljoen kWh groene energie opwekken. Dat is genoeg om 40.000 tot 50.000 huishoudens van stroom te voorzien.

Betuwewind brengt ervaring in van het coöperatieve windpark Deil en Avri, terwijl De Batouwse actief de lokale bevolking betrekt.

Waarom dit windpark?

De gemeenten Overbetuwe en Neder-Betuwe willen in 2050 energieneutraal zijn, wat betekent dat we evenveel energie lokaal opwekken als we verbruiken. Windpark Midden-Betuwe sluit naadloos aan bij deze ambitie en ondersteunt de overheidsdoelen om het aandeel schone energie te verhogen. Dit plan is ook onderdeel van de Regionale Energie Strategie (RES), waarin Nederland streeft naar het opwekken van 35 TWh schone energie in 2030.

Wat kan een windpark lokaal betekenen?

Een windpark kan veel betekenen voor de omgeving. Windturbines zijn een efficiënte manier om schone energie op te wekken. Ze nemen relatief weinig ruimte in en zijn goedkoper in gebruik dan bijvoorbeeld zonneparken. Door wind- en zonne-energie te combineren, zorgen we voor een betrouwbare lokale energievoorziening. Dit helpt om problemen op het landelijke elektriciteitsnet te verminderen en netcongestie te voorkomen. Het gebruik van wind en zon samen, maakt het mogelijk om ongeveer 70% van de tijd energie te leveren. De rest halen we uit energiebesparing, slimme technieken en energieopslag.

Terugblik

Het initiatief voor Windpark Midden-Betuwe startte in 2019. De initiatiefnemers en beide gemeenten maakten een afspraak een plan te ontwikkelen binnen het vastgestelde zoekgebied. Middels milieuonderzoek en overleg met de omgeving is er aan een plan gewerkt. Eind 2021 was het voorstel, het voorkeursalternatief, klaar. Echter werd er op dat moment gewerkt aan nieuwe landelijke milieunormen. De gemeenten besloten deze normen af te wachten en legden de samenwerking met de initiatiefnemers stil. Ook was er in de gemeente Overbetuwe behoefte om opnieuw na te denken over het zoekgebied en de ambitie van het windpark. Inmiddels zijn de nieuwe normen, in concept, helder.

Aan de kant van de initiatiefnemers is ook het een en ander veranderd. De oorspronkelijke initiatiefnemer Yard Development met posities aan de noordkant is opgevolgd door Betuwewind uit Geldermalsen. En begin 2024 besloten Maatschap Betuwemolen met posities aan de zuidkant van het zoekgebied en Betuwewind verder samen te werken. Ook is De Batouwse bij de ontwikkeling betrokken. Samen hebben zij een principeverzoek aan de gemeenten in voorbereiding om de ontwikkeling van het project weer op te starten op basis van de nieuwe concept milieunormen. De nieuwe samenwerking opereert onder de naam Windpark Hemmen BV.

Het plan in een oogopslag

  • Aantal turbines: 5-7
  • Jaarlijkse energieproductie: 100-130 miljoen kWh
  • Lokale stroomvoorziening: voor 30.000 tot 40.000 huishoudens
  • Lokaal eigendom: Betuwewind en De Batouwse

Blijf op de hoogte

De details van het plan worden de komende tijd verder uitgewerkt, zoals de exacte locatie, het aantal windturbines, de hoogte en het type. Het is belangrijk dat iedereen in de buurt op de hoogte is en betrokken blijft. We delen updates via deze website, organiseren informatiebijeenkomsten en sturen regelmatig nieuwsbrieven.

Wil je op de hoogte blijven? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

    privacybeleid

    Allebei ontvangenNieuwsbrief Batouwse ontvangenNieuwsbrief Windpark ontvangenGeen nieuwsbrief gewenst