Skip to content

Bouwer
Gerlach Velthoven

Directeur en molenaar van Burgerwindcoöperatie West-Betuwe

Ontwikkelaar wind en zon op land

Windenergie voor Neder-Betuwe en Overbetuwe: dagelijks werken er diverse professionals aan de ontwikkeling van nieuwe windmolens voor windpark Midden-Betuwe. Wie zijn deze mensen? We stellen ieder kwartaal één van die windmakers voor. Deze keer is dat Gerlach Velthoven van Burgerwindcoöperatie West-Betuwe.

Leeftijd

62

Woonplaats

Tricht

Functie

Projectontwikkelaar voor Burgerwindcoöperatie West-Betuwe

Wat heb jij met wind?

“In mijn jeugd heb altijd gezeild en gesurft. Mijn eerste baan was op de grote vaart. Bijna tien jaar de wereld over gevaren en veel gezien en meegemaakt. Ook orkanen meegemaakt. Hierdoor gefascineerd geraakt door de wind – en hem vervolgens te benutten om energie op te wekken. Wind ontstaat in basis door de zon en beiden geven in Nederland eigenlijk momenteel de enige mogelijkheid voor de opwekking van echt groene duurzame energie.”

Heb je altijd in de wind gewerkt?

“Nee, ik heb wel mijn leven lang al in duurzame sectoren gewerkt zoals biologische voeding en landbouw, en eerlijke import uit lage lonenlanden”

Kun je jouw werk voor de burgerwindcoöperatie omschrijven?

“Ik ben oprichter, oud bestuurder en nu directeur en mijn werkzaamheden zijn zeer divers. Ik ben betrokken bij verschillende ontwikkeltrajecten en dat is echt ondernemen, niet bang zijn, goed nadenken en mensen mee zien te krijgen, ook is het goed informeren van onze leden een belangrijke taak voor mij. In Geldermalsen zijn we nu met een volgende stap bezig, dat is de inzet van een accu in onze windparken om de stroomtoevoer betrouwbaarder te maken.”

Windpark Midden-Betuwe is voor jou…?

“Een prachtige kans om de burger meer kansen te geven in dit project, zowel als kritische buur als voor burgers die graag zelf en bijdrage willen leveren aan de groei van duurzame energie. En niet onbelangrijk, we kunnen ervoor zorgen dat de verdiensten ook lokaal terecht komen en dat maakt duurzame energie natuurlijk pas echt leuk”

Waar haal je het meeste (werk)plezier uit?

“Ik ben blij als het lukt om een gesprek met elkaar te voeren over de echte dilemma’s die we samen hebben. Duurzame energie verandert onze omgeving en hoe we leven, en we zullen er samen extra energie in moeten stoppen om te zorgen dat de voordelen minstens even groot zijn als de nadelen. En dat begint met een goed gesprek. ”

Wat moet iedereen – volgens jou – weten van windenergie?

“Belangrijk is ten eerste dat in Nederland windenergie voorlopig de goedkoopste vorm van duurzame energie is. Ten tweede is het belangrijk te weten dat je van windmolens niet ziek kunt worden. Hinder is wel mogelijk maar de wet zorgt ervoor dat dat binnen de perken blijft. En als we samen de noodzaak van windenergie begrijpen is die hinder overkomelijk.”

Over windpark
Midden-Betuwe

Neder-Betuwe en Overbetuwe willen energieneutraal worden.

LEES VERDER
Back To Top