Skip to content

Fotomontage windpark geeft indruk

Windpark Midden-Betuwe staat in de steigers: hoe groot het park precies wordt en hoe hoog de windmolens zullen zijn, wordt deze zomer bekend. Tegelijkertijd zijn veel mensen nu al nieuwsgierig naar hoe het gebied tussen Dodewaard en Andelst eruit komt te zien als er molens staan? Om de verbeelding te helpen, is er een fotomontage beschikbaar.

Hoe ziet het projectgebied eruit als er windmolens komen te staan? Een beeld zegt meer dan 1.000 woorden. Daarom zijn visualisaties belangrijke communicatiemiddelen. Ter inspiratie heeft adviesbureau Bosch&vanRijn in het vroege voorjaar een impressie gemaakt van de impact van windpark Midden-Betuwe. Deze beelden zijn in maart van dit jaar gebruikt bij de vierde Gebiedstafel, dat is een overleg waarbij verschillende belanghebbenden adviseren over de planontwikkeling voor het windpark.

Let op: deze visualisatie geeft een indruk. Het aantal molens, hoe hoog ze worden en op welke plek ze precies komen te staan, is nog niet bepaald. Als initiatiefnemers hebben we de ambitie om een waarheidsgetrouw beeld te schetsen. Hierbij gelden een paar heel belangrijke spelregels (er kan nu eenmaal veel misgaan bij het maken van visualisaties). De belangrijkste spelregels zijn dat de getoonde foto’s vanaf ooghoogte moeten zijn genomen en dat het gebruikte simulatieprogramma goed moet omgaan met perspectief.

Onze visualisaties zijn gemaakt met het daarvoor bedoelde softwarepakket WindPRO. Op https://www.emd.dk/windpro/windpro-modules/visualization-modules/photomontage/ is wat aanvullende informatie te vinden over de ‘photomontage’ module. De basisbeelden zijn foto’s van Streetsmart, een soort hoge-kwaliteit Google Streetview. De optische eigenschappen van deze foto’s zijn bekend en ingevoerd in WindPRO, dat vervolgens de windturbines automatisch de juiste afmetingen en verhoudingen geeft.

Op het moment dat er meer duidelijk is over precieze plaats, aantal en hoogte van de molens zullen de initiatiefnemers met behulp van een digitale tool (zoals bijvoorbeeld Windplanner) het voor de inwoners van Neder-Betuwe en Overbetuwe inzichtelijk gaan maken wat de visuele impact is. Met deze technologie kan je ‘in je eigen tuin gaan staan’ en ervaren of (en op welke manier) de windmolens zichtbaar zijn op je woonadres. In het buurpark in Beuningen wordt deze techniek ook aangeboden. Kijk hier naar een video over de visualisatie van dit park met behulp van Windplanner.

Back To Top