Vraag en Antwoord

De economische voordelen voor de omgeving is sterk afhankelijk van de wie de eigenaar is van de windmolen. Als het eigenaarschap lokaal is georganiseerd, landen de winsten ook lokaal. Bij een burgercoöperatie komen de winsten ook aan de gemeenschap ten goede.

Ook kan lokaal eigenaarschap ervoor zorgen dat de opgewekte energie ook daadwerkelijk lokaal ingezet wordt en op deze manier bijdrage aan bijvoorbeeld lokale bedrijvigheid en verwarming van woningen in de buurt. Zo kan lokale opwek, zoals windenergie, ontwikkelingen mogelijk maken die anders niet van de grond komen door de huidige problemen op het landelijke energienetwerk.

De lokale coöperatie, De Batouwse, wil de lokale economie stimuleren. Ze heeft een goed netwerk in de omgeving en kent kwaliteiten van de lokale ondernemingen. Zij heeft dan ook de voorkeur deze ondernemers te betrekken bij haar activiteiten en ontwikkelingen.

Naast het Windpark Midden-Betuwe is De Batouwse ook betrokken bij het zonnepark Dalwagen in Dodewaard. De Batouwse heeft als doel een duurzame lokale voorziening voor de gemeente Neder-Betuwe en Overbetuwe. Om dit voor elkaar te krijgen is er ook bijvoorbeeld opslag, laadvoorzieningen en warmte nodig. Het is dus logisch dat hier ook projecten voor worden opgestart. Echter een betrouwbare energiebron zoals het windpark is wel noodzakelijk om andere projecten succesvol op te kunnen pakken.

Windpark Midden-Betuwe is een gezamenlijk initiatief van Betuwewind en De Batouwse. Met deze samenwerking brengen we lokale kennis en ervaring samen om duurzame energie van en voor onze regio te bevorderen.

Betuwewind heeft het project overgenomen van Yard, de initiële ontwikkelaar, om de lokale en coiöperatieve belangen zeker te stellen. Vanuit die positie is Betuwewind op zoek gegaan naar een lokale partner, om de lokale belangen verder invulling te geven. Die partner is De Batouwse.

Windpark Midden-Betuwe is een gezamenlijk initiatief van Betuwewind en De Batouwse. Met deze samenwerking brengen we lokale kennis en ervaring samen om duurzame energie van en voor onze regio te bevorderen.

Je neemt deel door te investeren in het windpark. Dat kan alleen als lid van de coöperatie Betuwewind of De Batouwse. Door middel van je lidmaatschap heb je stemrecht in de besluitvorming van de coöperaties en kun je je belangen behartigen. De manier hoe dit werkt is vastgelegd in de statuten van de coöperaties.

Er worden bijeenkomsten georganiseerd over de ontwikkeling van het windpark. Tijdens deze bijeenkomsten wordt je geïnformeerd en kan je meedenken over verschillende vraagstukken die dan aan de orde komen. In nieuwsbrieven, op deze site en de sites van De Batouwse en Betuwewind worden deze bijeenkomsten aangekondigd. Je kunt je dan aanmelden.

Als omwonende van het windpark heb je natuurlijk andere vragen en wellicht zorgen. We staan dan ook graag in direct contact met betrokken die in de directe omgeving van het plangebied wonen en werken. Stuur ons een mailtje en we nemen contact met je op. Als coöperatie willen we een windpark dat zo goed mogelijk past in de omgeving. Om dit voor elkaar te krijgen is nauw contact met de omgeving belangrijk, zo niet noodzakelijk.

Als je als burger lid wordt van De Batouwse of Betuwewind heb je invloed op de besluitvorming in de coöperaties en daarmee ook op belangrijke keuzes voor het windpark.

Natuurlijk heb je als betrokken burger altijd de mogelijkheid om contact te zoeken met een van de betrokken gemeenten. Je kunt gebruik maken van je inspreekrecht bij de verschillende overheden. Ook kan je gedurende het vergunningaanvraagproces invloed uit oefenen.

Voor het slagen van het project zijn een aantal mijlpalen en randvoorwaarden van cruciaal belang. Als een van deze punten mislukt kan daardoor het hele project mislukken. De belangrijkste worden hier genoemd en daarbij de inspanningen die gedaan worden om mislukken te voorkomen.

Risico’sImpactInspanning (mitigatie)
Een of beide gemeenten werken niet mee aan nieuw project en/of verlagen ambitieProject wordt belangrijk kleiner of zelfs onmogelijkLobby bij bestuur en gemeenteraad met op de achtergrond de provincie aangehaakt houden die heeft toegezegd de RES uit te voeren, ook als de gemeenten terugkrabbelen.
Nieuwe normen pakken slechter uit dan nu gedachtVooral aan de noordkant zijn de nieuwe normen kritisch, een kleine verslechtering kan de noordkant blokkerenVinger aan de pols houden en flexibel blijven als zaken veranderen.
Conflict met gronden die nog niet gecontracteerd zijnAan de noordkant is een vergelijk nodig met een buurman die mogelijk zelf wil ontwikkelenZo mogelijk in gesprek gaan en een zakelijke oplossing zoeken.
Beleid rond wespendief valt strenger uitAls beschermingsmaatregel wordt stilstand in de zomer opgelegd wat slecht is voor de businesscaseMeewerken aan creatieve oplossingen, vooral de ontwikkeling van technische oplossingen
Coöperaties krijgen het ontwikkelgeld niet bij elkaarOntwikkeling kan niet afgemaakt worden.Mits er voldoende vooruitzicht is op rendement zijn er altijd partijen te vinden die willen instappen. Het gaat dus om rendement, niet om het beschikbare geld
Businesscase valt tegenFinancial close wordt niet bereiktOntwikkeling zal door moeten gaan, b.v. wachten op beter SDE tarief, of lagere kosten.

Redenen om mee te doen aan Windpark Midden-Betuwe:

  • je investeert lokaal voor betaalbare stroom
  • je geniet van 100% lokale energie, door en voor ons
  • je profiteert van een gunstig rendement op je investering
  • je maakt lokale opbrengsten mogelijk, met een positieve impact op onze omgeving
  • je bouwt mee aan een duurzame toekomst, voor jou, je kinderen en De Betuwe

Windpark Midden-Betuwe is een coöperatief project van De Batouwse energiecoöperatie en Betuwewind. Iedereen uit Overbetuwe- Neder-Betuwe, West-Betuwe en daarbuiten kan bijdragen aan dit groene initiatief, door lid te worden van een van onze coöperaties. Door samen te investeren, zorgen we dat het windpark gerealiseerd wordt en blijven zowel de opbrengsten als de stroom binnen onze lokale gemeenschap.

Meedoen kan op de volgende manieren:

  • Steun het project: Word lid van De Batouwse en/of Betuwewind om je steun te tonen
  • Investeer: Verstek een lening aan het Windpark Midden-Betuwe. Je investering levert een gunstig rendement op en je draagt bij aan onze duurzame toekomst.
  • Word vrijwilliger: Help ons het project te realiseren door je tijd en vaardigheden als vrijwilliger in te zetten bij De Batouwse.
  • Blijf op de hoogte: Meld je aan voor onze nieuwsbrief en bezoek onze bijeenkomsten om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen en gelijkgestemden in de buurt te ontmoeten.

We er naar streven de invloed van het windpark op de natuur en diodiversiteit te minimaliseren en waar mogelijk te compenseren. Er wordt onderzocht wat de invloed is van het windpark. Hier zijn nog geen resultaten van bekend.

Windmolens produceren geluid en geven slagschaduw. De volksgezondheid en veiligheid staan voorop. Een omwonende moet ervan kunnen uitgaan dat de wetgever de juiste normen stelt en handhaaft. Dat er geen gezondheidseffecten zijn, als bij de ontwikkeling van windparken voldaan wordt aan de wetgeving en de nieuwe normen op het gebied van geluid, afstand en slagschaduw.

Met de direct omwonende moeten aparte afspraken gemaakt worden om overlast te beperken en waar nodig te compenseren. Zo kunnen windmolens in geval van slagschaduw worden stilgezet. Ook kunnen geluidsisolerende maatregelen getroffen worden als dat nodig is.

We betrekken actief de mensen in de directe omgeving bij de ontwikkeling van het windpark. Tijdens de aanloopfase hebben buurtbewoners al deelgenomen aan bijeenkomsten, zijn ze geinformeerd via nieuwsbrieven en hebben ze meegepraat aan de omgevingstafel. Zodra de randvoorwaarden van de gemeenten duidelijk zijn, zullen we deze activiteiten voortzetten. Via een nieuwsbrief en inloopbijeenkomsten houden we geïnteresseerden op de hoogte.

Onderzoek wijst uit dat een windmolen meer energie opleveren dan ze kost. De gemiddelde ‘terugverdientijd’ is ruim 23 weken. Omdat doorgaans van een levensduur van twintig jaar wordt uitgegaan, levert een windmolen zeker negentien jaar energiewinst op.

De gemiddelde windmolen stoot dan ongeveer 8 tot 34 gram CO2-equivalent per kWh stroom uit. Bij een gascentrale is dat zo’n 490 gram en bij een kolencentrale gemiddeld 900 gram per kWh. Het klimaat is dus geholpen bij stroom uit windenergie, omdat daar veel minder broeikasgas per kWh bij vrijkomt dan bij kolen- en gasstroom. Lees voor meer informatie dit artikel in de correspondent

Een windmolen kan windenergie omzetten in stroom. Wanneer de wind tegen de rotorbladen van de windmolen waait, dan beginnen de rotorbladen te draaien. De rotorbladen zorgen ervoor dat de energie van de wind naar de elektriciteitsgenerator gaat. In de elektriciteitsgenerator wordt de energie van de wind vervolgens omgezet in stroom.

Een windturbine bestaat grofweg uit drie onderdelen: de draaiende rotor met de rotorbladen, de gondel en de mast. De wind brengt de rotorbladen aan het draaien. Een naaf (of as) brengt die beweging via tandwielen over op een elektriciteitsgenerator in de gondel.

Verantwoordelijke instanties: Lokale en provinciale overheden zijn samen met het Rijk verantwoordelijk voor het verlenen van vergunningen en toezicht.

Samenwerking overheden: Er is nauwe samenwerking tussen gemeenten en de provincie Gelderland om beleid en regelgeving effectief toe te passen.

Veiligheidsmaatregelen: Net als bij andere windparken nemen we strenge veiligheidsmaatregelen, waaronder regelmatige inspecties, onderhoud en technologieën om geluids en schaduweffecten te beheersen.

Omgaan met risico’s: Risicoanalyses worden opgesteld om mogelijke issues zoals geluidsoverlast proactief aan te pakken.

Levensduur en onderhoud: Windturbines hebben een geschatte levensduur van 20 tot 25 jaar, afhankelijk van het onderhoud en de technologie.

Ontmanteling en herbestemming: Aan het einde van hun levensduur worden turbines ontmanteld en zoveel mogelijk gerecycled. Plannen voor hergebruik of recycling van materialen worden vooraf vastgesteld.

Voordelen van windenergie: Windenergie is schoon, efficiënt en hernieuwbaar. Het heeft lagere operationele kosten en is minder belastend voor het milieu vergeleken met fossiele brandstoffen.

Geschiktheid voor De Betuwe: De regio heeft ideale windcondities en voldoende beschikbare ruimte, wat het geschikt maakt voor windenergieontwikkeling om te voorzien in de eigen lokale energiebehoeften.

Doelstellingen omgevingsfonds: Het fonds zal projecten ondersteunen die de leefbaarheid en duurzaamheid in de omgeving verbeteren, zoals natuurbehoud en educatieve projecten.

Een omgevingsfonds is doorgaans een onafhankelijke organisatie, met een bestuur met mensen uit de buurt. Inwoners uit de omgeving kunnen een projectvoorstel indienen, voor initiatieven die de leefbaarheid verbeteren. Het bestuur beslist welke projecten in aanmerking komen voor een vergoeding.

Voorbeelden van ondersteunde projecten: Denk aan het aanleggen van groene buffers, educatieprogramma’s over duurzaamheid voor scholen, en gemeenschapsinitiatieven.

Verdeling van de opgewekte elektriciteit: De opgewekte stroom komt beschikbaar via om I nieuwe energie. Inwoners en bedrijven in Overbetuwe en Neder-Betuwe kunnen gebruik maken van het aanbod van om I nieuwe energie. Inwoners en bedrijven in Overbetuwe en Neder-Betuwe kunnen nu al gebruik maken van het aanbod van de batouwse I om.  En inwoners van West Betuwe kunnen bij duurzaam westbetuwe | om energie afnemen. Samen bouw je aan een lokale energiegemeenschap.

Mogelijkheden voor lokale afname: Als inwoner kunnen via de lokale energie coöperatie de batouwse of duurzaam West-Betuwe direct lokale stroom af te nemen. Dit draagt bij aan de lokale duurzaamheid. Door je gebruik, als dat mogelijk is, af te stemmen op de opwek van wind of de zonne-energie in je omgeving helpt je mee bij het voorkomen van netcongestie en ontvang je ook een bonus. Zo bouw je mee aan een lokale energiegemeenschap en blijft de stroom betaalbaar.

Huidige stand van zaken: We bevinden ons in de voorbereidingsfase waarin vergunningen worden aangevraagd en milieuonderzoeken worden uitgevoerd.

Verwachte bouw- en exploitatiefase: De bouw is gepland om in 2027 te starten met een verwachting dat de energieproductie in 2028 begint.

Het windpark zal bestaan uit 5 tot 7 windturbines, strategisch geplaatst om maximale windvang te garanderen. Onderstaand vind je een kaartje van het plangebied waar de windmolens geplaatst kunnen worden. Er zal een locatiekaart en visualisaties beschikbaar worden gesteld op de website om het ontwerp en de inrichting van het park te tonen zodra de plannen verder uitgewerkt zijn.

Overwegingen locatie: De locatie langs de A15 tussen Dodewaard en Andelst is gekozen vanwege de optimale windomstandigheden, de beschikbare ruimte en minimale impact op de woonomgeving. Deze locatie sluit ook aan bij regionale duurzaamheidsdoelstellingen.

Relatie locatie en windomstandigheden: Deze specifieke plek heeft consistente windstromen die essentieel zijn voor effectieve energieopwekking, wat de locatie heel geschikt maakt voor een windpark.