Over windenergie

Onderzoek wijst uit dat een windmolen meer energie opleveren dan ze kost. De gemiddelde ‘terugverdientijd’ is ruim 23 weken. Omdat doorgaans van een levensduur van twintig jaar wordt uitgegaan, levert een windmolen zeker negentien jaar energiewinst op.

De gemiddelde windmolen stoot dan ongeveer 8 tot 34 gram CO2-equivalent per kWh stroom uit. Bij een gascentrale is dat zo’n 490 gram en bij een kolencentrale gemiddeld 900 gram per kWh. Het klimaat is dus geholpen bij stroom uit windenergie, omdat daar veel minder broeikasgas per kWh bij vrijkomt dan bij kolen- en gasstroom. Lees voor meer informatie dit artikel in de correspondent

Een windmolen kan windenergie omzetten in stroom. Wanneer de wind tegen de rotorbladen van de windmolen waait, dan beginnen de rotorbladen te draaien. De rotorbladen zorgen ervoor dat de energie van de wind naar de elektriciteitsgenerator gaat. In de elektriciteitsgenerator wordt de energie van de wind vervolgens omgezet in stroom.

Een windturbine bestaat grofweg uit drie onderdelen: de draaiende rotor met de rotorbladen, de gondel en de mast. De wind brengt de rotorbladen aan het draaien. Een naaf (of as) brengt die beweging via tandwielen over op een elektriciteitsgenerator in de gondel.

Levensduur en onderhoud: Windturbines hebben een geschatte levensduur van 20 tot 25 jaar, afhankelijk van het onderhoud en de technologie.

Ontmanteling en herbestemming: Aan het einde van hun levensduur worden turbines ontmanteld en zoveel mogelijk gerecycled. Plannen voor hergebruik of recycling van materialen worden vooraf vastgesteld.

Voordelen van windenergie: Windenergie is schoon, efficiënt en hernieuwbaar. Het heeft lagere operationele kosten en is minder belastend voor het milieu vergeleken met fossiele brandstoffen.

Geschiktheid voor De Betuwe: De regio heeft ideale windcondities en voldoende beschikbare ruimte, wat het geschikt maakt voor windenergieontwikkeling om te voorzien in de eigen lokale energiebehoeften.